همه آن چیزی که می بایست درباره محاسبه BMI بدانید

25 شهریور 1402
محاسبه BMI

در علم تغذیه محتوایی با نام شاخص توده بدنی یا BMI وجود دارد که فرمول بسیار آسانی دارد و نحوه محاسبه آن ساده می باشد، گرچه بازتاب آن، پاسخ های بسیار فراوان و مهمی را به ما گوشزد می کند. با ادامه این مقاله از فیت بادی کلینیک همراه باشید تا از همه چیز درباره محاسبه BMI آگاه شوید.

BMI چیست؟

BMI چیست؟

BMI مخفف عبارت (Body Mass Index) است که معادل فارسی آن نمایه یا شاخص توده بدنی می باشد.در واقع شاخص توده بدنی از تقسیم وزن شخص بر مجذور قد او به دست می آید.

کاربرد محاسبه BMI چیست؟

محاسبه BMI روشی برای اطلاع از سطح تقریبی چربی بدن به شیوه ای ساده و به صورت کاملا رایگان است. محاسبه BMI به افراد قدرت تشخیص قرار گرفتن در محدوده وزنی سالم را می دهد.

به صورت کلی هر میزان این شاخص رو به بالاتر باشد نشانگر این مسئله است که درصد چربی بدن بالاتر است و خطر ابتلاء به بعضی از بیماری های ناشی از چاقی رو به افزایش می باشد.

👈بیش تر بخوانید: آیا با بهترین روش لاغری آشنایی دارید؟

نتایج محاسبه BMI نشانگر چیست؟

نتایج محاسبه BMI نشانگر چیست؟

با گرفتن قد و وزن و محاسبه آن در فرمول ذکر شده عددی حاصل می شود که می تواند به شما میزان سلامت، نرمال بودن و یا ناسالمی وزن شما را اعلام کند. پزشکان تغذیه با نگرش به اعداد حاصل شده، 6 محدوده وزنی مختلف را دسته بندی نموده اند.

با یاری فرمول BMI، شاخص توده بدنی خود را محاسبه کنید و به این که عدد حاصل شده در این محاسبه در کدامین بازه قرار دارد، بپردازید.

  • BMI کمتر از 18.5 در وضعیت کمبود وزنی قراردارد.
  • BMI 18.5 الی 24.9 در وضعیت ایده آل قراردارد.
  • BMI 25 الی 30 در وضعیت اضافه وزن قراردارد.
  • BMI 30 الی 35 در وضعیت چاقی نوع 1 قراردارد.
  • BMI 35 الی 40 در وضعیت چاقی نوع 2 قراردارد.
  • BMI بیشتر از 40 در وضعیت چاقی نوع 3 (بیمارگونه) قراردارد.

میزان BMI درسنین مختلف باید چقدر باشد؟

بهتر است افراد در هر محدوده سنی نماد توده بدنی خود را در محدوده برگزیده حفظ کنند. در ادامه مطلب BMIمناسب افراد در سنین نوجوانی تا کهنسالی ارائه شده است. می توانید با مطالعه آن ببینید که در محدوده وزنی سالمی قرار دارید یا خیر؟

  • شاخص توده بدنی مطلوب سن 17 الی 24 سال : 21
  • شاخص توده بدنی مطلوب سن 24 الی 44 سال : 24
  • شاخص توده بدنی مطلوب سن 44 الی 54 سال : 25
  • شاخص توده بدنی مطلوب سن 54 سال به بالا : 27

👈بیش تر بخوانید: دلایل استپ وزنی را بشناسید

شیوه محاسبه BMI در کودکان

تا به اینجا درباره محاسبه BMI در افراد بزرگسال گفتگو کرده ایم. اما اگر دقت کرده باشید، ما درباره محاسبه BMI در کودکان زیر 20 سال مطلبی ارائه نکرده ‌ایم. علت آن هم این مسئله است که شیوه محاسبه شاخص توده بدنی در کودکان زیر 20 سال متفاوت است. بهتر است که بدانید شیوه محاسبه نمایه توده بدنی در کودکان دختر و کودکان پسر نیز با یکدیگر متفاوت است.

به مرور زمان، درصد چربی نیز در کودکان افزایش یافته و این افزایش در رده سنی ‌های مختلف و در جنسیت مختلف متفاوت می باشد. به طور معمول دختران در محدوده سنی زیر20 سال به نسبت پسران چربی بیشتری اضافه می‌ کنند و این می‌ تواند دلیلی برای داشتن شاخص توده بدنی بالاتر در دختران به نسبت پسران در محدوده سنی خاصی باشد.

شاخص توده بدنی قادر به نمایش چه چیزهایی نمی باشد؟

در واقع شاخص توده بدنی یا نماد توده بدنی(BMI) فقط یک مقیاس ساده و سطحی است که تنها نمایشگر وضعیت وزنی ما می باشد و با این که درصد چربی بدن را به طورحدودی مشخص می نماید اما نشانگر نحوه توزیع چربی ها نمی باشد و همینطور تمایزی میان عضله و چربی قائل نمی باشد.

برای مثال فرد ورزشکاری که به طور حرفه ای و منظم فعالیت ورزشی دارد و بدن او دارای بافت عضلانی چشمگیری (به همراه میزان بسیار کم و جزئی چربی) می باشد و نمایه توده بدنی این فرد 30 باشد، مطابق فرمول شاخص توده بدنی می بایست این فرد ورزشکار چاق باشد. این در صورتی است که ورزشکاران از توده عضلانی بیشتری برخوردارند و چاق نیستند.

چه افرادی باید برای اندازه گیری BMI خود اقدام کنند؟

گرچه بهتر است تمام افراد جامعه به صورت مرتب با کمک فرمول BMI، شاخص توده بدنی خود را محاسبه کنند تا قادر باشند که وزن خود را در محدوده مناسبی حفظ کنند. ولی با این حال کسانی که از لحاظ وزنی دچار لاغری شدید یا چاقی مفرط هستند بهتر است که با مداومت بیشتری به دنبال دستیابی و اندازه گیری BMI خود باشند.

به صورت خاص کسانی که دچار اضافه وزن بسیار بالا و چاقی مفرط و بیماری هایی همانند مشکلات قلبی و عروقی، دیابت نوع دوم، سطح فشار خون بالا، انواع سرطان ها، ناباروری و … هستند می بایست مداوما وزن خود را اندازه گیری کنند و BMI خود را محاسبه نمایند و به دنبال راه حل هایی برای کاهش BMI خود باشند.

👈بیش تر بخوانید: آیا با ویژگی های بهترین کلینیک لاغری در تهران آشنایی دارید؟

چگونه سبب کاهش شاخص توده بدنی خود شویم؟

چگونه سبب کاهش شاخص توده بدنی خود شویم؟

کسانی که دچار کمبود وزن هستند برای افزایش وزن و دستیابی به محدوده وزنی نرمال کار چندان سختی پیش رو ندارند. اما کسانی که BMI بالای 30 و در برخی موارد امکان داردBMI بالای 40 را تجربه کنند، راه بسیار دشواری برای کاهش وزن دارند.

این افراد به احتمال زیاد به تنهایی نمی توانند به کاهش وزن و لاغری دست پیدا کنند و به کمک پزشکان تغذیه و جراحان لاغری احتیاج دارند. به همراه این ها، می بایست از یک برنامه غذایی و لایف استایل سالم پیروی کنند.

شیوه های زیر بهترین طریق برای کمک به لاغر شدن در افراد چاق می باشد و در تلفیق با هم می توانند در کوتاه و در ایمن ترین و بهترین حالت وزن افراد چاق را کاهش دهند.

  • به عمل جراحی کاهش وزن فکر کنید.
  • به صورت منظم فعالیت ورزشی داشته باشید.
  • از برنامه تغذیه ای و یک رژیم لاغری کاهش وزن پیروی کنید.
  • خواب کافی داشته باشید.
  • سطح استرس خود را کاهش دهید.
  • از میوه ها و سبزیجات در برنامه غذایی خود استفاده کنید.
  • به دنبال اطلاعات کافی و مفیدی درباره کاهش وزن باشید.
نظر بدهید
لطفا تمامی موارد خواسته شده را وارد نمایید.

ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

وارد کردن موارد ضروری الزامیست.